Népszerű bejegyzések

Rendszeres olvasók

Összes oldalmegjelenítés

Oldalak

Címkék

100000 kattintás (1) 2012. októberi statisztika (1) A beszédfejlődés feltételei (1) a jegyzeteim célja (1) Adaptációs kézikönyv (1) ajak- és nyelv gyakorlatok (1) Ajak-és nyelvgyakorlatok (2) ajánlás (1) alapozó terápia (1) arcfejlődés (1) beszédészlelés (2) beszédfejlesztés (1) Beszédfejlődés (1) beszédhang-hallás(G-O-H) (1) beszédmegértés (1) burgonya (1) ceruzafogó (1) cumi és beszéd (1) dadogás (1) Dévény módszer (1) diszfónia (1) diszgráfia (2) diszkalkulia (2) diszlexia (1) dominancia (1) egyensúly és tanulás (1) előkészítő időszak (1) Fejlesztés 0-3 éves korig (1) fejlesztő játékok (2) fejlődés (1) felhívójelek csecsmőkorban (1) finommmotorika (1) finommotorika (3) fonológiai tudatosság (1) G-O-H vizsgálat (1) GMP diagnosztika (1) Gondot jelző tünetek (1) grafomotoros fejlesztés (1) hadarás (1) Hallás (2) Hallás ellenőzés otthon - Lullenstyd.com (1) hallási figyelem (1) hasznos linkek (1) helyesírás fejlesztése (1) idegrendszer (1) IKT-s eszközök (1) Influenza - D vitamin (1) iskolaérettség (2) Iskolaérettség - képességterületek (1) Iskolára készítés (1) Játék vásárlás (1) képességek (1) kéz finom motorikájának fejlesztése (1) Kezeletlen pöszeség (1) lateralizáció (1) letöltések (1) letölthető anyagok (1) Linkek (1) logopédiai gyakorlatok otthonra (1) logopédiai szűrés tapasztalatai (1) logopédus feladatai (1) logopédus vagy fejlesztő pedagógus (1) magzat fejlesztése (1) megkésett beszédfejlődés (1) Mit olvastatok legtöbbet? (1) mondóka (2) mozgás-beszéd (1) mozgásfejlesztés (1) mozgásfejlődés 0-24 hónap (1) myofunkcionális tréner (1) neuropszichológia (1) nevelési 10 parancs (1) nyelvi fejlődés (1) nyelvlökéses nyelés (1) Nyelvlökéses nyelés és az arcfejlődés kapcsolata (1) Olvasottsági statisztika (1) orrmandula (1) papilla incizíván (1) Poetz kezelés (1) Pösze terápia (1) pöszeség (1) pöszeterápia (1) primitív reflexek (1) prizmás szemüveg (1) Proetz (1) rágógumi (1) rekedtség (2) Rendellenes fogsor okai (1) Ringatás-bölcső (1) softverek (1) szabálytalan fogak (1) szájlégzés (3) szakirodalom (3) szakmai tevékenység (1) SZÓL-E? (1) szopás és a nyelv (1) szoptatás (1) szoptatás és fogszabályozás (1) szülés (1) tanév eleji vizsgálat (1) tanulási nehézség (1) tanulási zavar (1) táplálkozás (2) Táplálkozás: a tej (1) Táplálkozás: vigyázz (1) testközépvonal (1) testséma fejlesztése (1) Tünetek 5-7 éves korban (1) Tünetek 7-12 (1) Tympanometria (1) Ujjszopás (2) Ujjszopás következménye (1) vesztibuláris rendszer (1) zenei nevelés (1)

2011. november 26., szombat

Ismét a SZÁJLÉGZÉS

A szájlégzés kóroki jelentősége a beszédrendellenességében és az egész szervezetre ható fejlődésben


     Ki ne látott volna sápadt, karikás szemű gyereket? Ki ne tapasztalta volna meg, hogy összpontosítási nehézségei vannak a tanítványának? Kinek merte megmondani a gyerek hogy "fáradt vagyok"? Ilyenkor általában arra gondol a felnőtt, hogy nem aludta ki magát ez a csemete... Biztosan későn feküdt le... korán kelt fel... holdtölte van... a frontra érzékeny az óvodás, vagy iskolás korú gyermek... ezek is lehetnek az okok, de ritkán.

        Sokkal gyakoribb (a gyermekek nagyobb hányada), hogy sem éjszaka sem nappal nem kap elegendő oxigént a tüdő, MERT SZÁJLÉGZŐ, az immár betegnek nevezhető gyerek. Kialakulásában az elhúzódó nátha (az orrfújás hiánya), a cumizás és ujjszopás (a nyelv a szájfenékre kényszerül, miközben a fogsorok között veszi a levegőt a bedugott tárgy mellett a gyerek), valamint a szervezet kalciumhiánya a legfontosabb tényezők.
         A szájlégzés következtében közvetlenül a torokba, a hörgőkbe és a tüdőbe jutnak szűrés nélkül azok a lebegő szemcsék amik folyamatossá tehetik a légutak gyulladását, de ez a melegágya az asthmának is.

          Az orrlégzésnél kiszűrődnek a károsító levegőrészecskék, mert az orr nyálkahártyáján megtapadnak és annak "elemző" működésének következtében információként eljutnak a szervezet ellenállóképességét szabályozó központba (hasnyálmirígy), ahol kialakulhat a helyes válasz: az immunitásra való felkészítés.        
    A szájlégzés alkalmával csak a hörgők közvetlen közelében történik meg az oxigén bediffundálása a vérbe, az orrlégzésnél először a tüdőcsúcsok telnek meg friss levegővel, majd a hörgőkhöz közelibb részek is. Tehát szájlégzésnél a tüdő jelentős része kiesik, aminek következtében a szervezet folyamatosan oxigénhiányban szenved. Ha nincs elegendő oxigén akkor a létfontosságú szervek is "kínlódnak", alulteljesítenek (agy, szív, stb), de romlik az emésztés hatékonysága is, így a fejlődés is lassúvá, akadályozottá válik.

     Ha a nyelv nem a szájtér legfelső részén működik akkor 100%-ban kialakulnak a működési zavarok (parafunkcióval képzett hangok, pöszeség), fogsorzáródási anomáliák (keresztharapás, nyitott harapások, bulldogharapás, állizületi elváltozások, torlódott fogak), nyelési problémák (levegővel nyelés, lökéses nyelés - amelyekből a későbbiekben a reflux kórképe bontakozik ki), valamint kialakul az arc aszimmetriája. Az orrunk ugyanolyan fontos szervünk mint pl. a szemünk vagy a fülünk, feladata van! Legyen ez nemcsak a szülők felelőssége, hanem a logopédiai szűrésnél is vegyük figyelembe, és az
óvónők is vegyék komolyabban az orrok tisztántartását!
       Nincs eredményes logopédiai terápia az orrlégzés kialakítása nélkül!!


                                                                              Tóth Erika Katalin
                                                          programvezetõ tanár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése