Népszerű bejegyzések

Rendszeres olvasók

Összes oldalmegjelenítés

Oldalak

Címkék

100000 kattintás (1) 2012. októberi statisztika (1) A beszédfejlődés feltételei (1) a jegyzeteim célja (1) Adaptációs kézikönyv (1) ajak- és nyelv gyakorlatok (1) Ajak-és nyelvgyakorlatok (2) ajánlás (1) alapozó terápia (1) arcfejlődés (1) beszédészlelés (2) beszédfejlesztés (1) Beszédfejlődés (1) beszédhang-hallás(G-O-H) (1) beszédmegértés (1) burgonya (1) ceruzafogó (1) cumi és beszéd (1) dadogás (1) Dévény módszer (1) diszfónia (1) diszgráfia (2) diszkalkulia (2) diszlexia (1) dominancia (1) egyensúly és tanulás (1) előkészítő időszak (1) Fejlesztés 0-3 éves korig (1) fejlesztő játékok (2) fejlődés (1) felhívójelek csecsmőkorban (1) finommmotorika (1) finommotorika (3) fonológiai tudatosság (1) G-O-H vizsgálat (1) GMP diagnosztika (1) Gondot jelző tünetek (1) grafomotoros fejlesztés (1) hadarás (1) Hallás (2) Hallás ellenőzés otthon - Lullenstyd.com (1) hallási figyelem (1) hasznos linkek (1) helyesírás fejlesztése (1) idegrendszer (1) IKT-s eszközök (1) Influenza - D vitamin (1) iskolaérettség (2) Iskolaérettség - képességterületek (1) Iskolára készítés (1) Játék vásárlás (1) képességek (1) kéz finom motorikájának fejlesztése (1) Kezeletlen pöszeség (1) lateralizáció (1) letöltések (1) letölthető anyagok (1) Linkek (1) logopédiai gyakorlatok otthonra (1) logopédiai szűrés tapasztalatai (1) logopédus feladatai (1) logopédus vagy fejlesztő pedagógus (1) magzat fejlesztése (1) megkésett beszédfejlődés (1) Mit olvastatok legtöbbet? (1) mondóka (2) mozgás-beszéd (1) mozgásfejlesztés (1) mozgásfejlődés 0-24 hónap (1) myofunkcionális tréner (1) neuropszichológia (1) nevelési 10 parancs (1) nyelvi fejlődés (1) nyelvlökéses nyelés (1) Nyelvlökéses nyelés és az arcfejlődés kapcsolata (1) Olvasottsági statisztika (1) orrmandula (1) papilla incizíván (1) Poetz kezelés (1) Pösze terápia (1) pöszeség (1) pöszeterápia (1) primitív reflexek (1) prizmás szemüveg (1) Proetz (1) rágógumi (1) rekedtség (2) Rendellenes fogsor okai (1) Ringatás-bölcső (1) softverek (1) szabálytalan fogak (1) szájlégzés (3) szakirodalom (3) szakmai tevékenység (1) SZÓL-E? (1) szopás és a nyelv (1) szoptatás (1) szoptatás és fogszabályozás (1) szülés (1) tanév eleji vizsgálat (1) tanulási nehézség (1) tanulási zavar (1) táplálkozás (2) Táplálkozás: a tej (1) Táplálkozás: vigyázz (1) testközépvonal (1) testséma fejlesztése (1) Tünetek 5-7 éves korban (1) Tünetek 7-12 (1) Tympanometria (1) Ujjszopás (2) Ujjszopás következménye (1) vesztibuláris rendszer (1) zenei nevelés (1)

2015. február 19., csütörtök







Újra az iskolaérettségről

Az iskolaérettség  (ki)tételei:
  • Az iskolaérett gyerek legalább 120 cm magas, és minimum 20 kgIgaz, hogy ma már nem kizáró ok ha ennél kisebb és könnyebb a gyerek, mégis ilyen esetekben valószínűleg fáradékonyabb és gyengébb  is, mint a társai.  Arról nem is beszélve, hogy ezesetben könnyen megeshet, hogy a könyvekkel jól megpakolt iskolatáska, ( no meg a gravitáció) hatására gyermekünk dob egy hátast a “gyönyörtől” már az első iskolai napon.
  • Az iskolaérett gyereknél elindult a fogváltás.  Ez a csontosodás megindulását jelzi, de azért ne tartsd hetekig szárazkenyéren, hogy meggyorsítsd ezt a fejlődési folyamatot.
  • Az iskolaérett gyerek tud cipőt kötni. Igaz, hogy cipőkötésből nem lesz sem felelés, sem nagydolgozat (de még gyakjegy sem), mégis a tanító nénik következtetni fognak belőle a csemetéd kézügyességére és téri tájékozódási képességeire. (Pedagógustanonc koromban egy igazgatóhelyettes tanító néni  kerekperec kijelentette, hogy ők bizony azt várják el az óvodától, hogy tanítsák meg a gyerekeket cipőt kötni és önállóan öltözködni…)
  • Az iskolaérett gyerek mozgása harmonikus és összerendezett.  Bármennyire is hihetetlen, szoros összefüggés van  a gyerek mozgáskészsége és a tanulási képesssége között. Ha dől mindenfelé, mint egy rongybaba, ha esetlenül mozog, és sosem mászott, akkor bizony leginkább csak totótippekre számíthatunk az ellenőrzőjében.
  • Az iskolaérett gyereknek fejlett az egyensúlyérzéke. A fejlett egyensúlyrendszer kellőképpen fejlett idegrendszerre utal, ami a tanulás alapját képezi. Ha viszont a gyermekünk leginkább csak kóvályog minden irányba, mint ősszel a piaci légy, akkor sajnos előfordulhatnak  nála később figyelem és magatartási zavarok is.
  • Az iskolaérett gyermeknél fejlett a vállöv, a könyökizület és a csuklóizület finommozgása. Bár szkanderezni és bunyózni biztosan nem kell majd az első osztályban , a szépírásnál nagy hasznát veszi majd ezeknek az adottságoknak.
  • Az iskolaérett gyerek tudja “hol áll a feje” és képes pontosan, részletekbe menően megnevezni a testrészeit. A téri tájékozódás alapját képezi mindez, hiszen a legbiztosabb viszonyítási pont éppen a saját testünk. Azok a gyermekek, akiknek gyenge a téri tájékozódási képességük, jobban ki vannak téve a diszlexia veszélyének.
  • Az iskolaérett gyerek jól el tudja különíteni a jobb és bal irányokat. Bár a kötelező katonaság már megszűnt, és menetelve felvonulni sem kell már régóta,mégis  a térben és a papíron való helyes tájékozódáshoz az irányok pontos ismerete elengedhetetlenül szükséges.
  • Az iskolaérett gyereknél kialakult a domináns kéz használata. …sebaj, ha az éppen a bal, de a “kétbalkézzel” zsonglőrködés sajnos nehezíti a tanulást és diszfunkciókhoz vezethet.
  • Az iskolaérett gyermeknek koordinált a szemmozgása és megfelelő a szem-kéz összehangolt munkája.  Régen baj van, ha édesen bandzsít, vagy feltűnően kacsingat a tanító nénire….És sajnos a sok tévézés, számítógépezés sem használ.
  • Az iskolaérett gyerek megkülönbözteti az alakot a háttértől.“Látja a fától az erdőt” , képen helyesen felismeri, hogy mi van hátrébb és előrébb. Egymásra rajzolt tárgyakat pedig elkülöníteni képes.
  • Az iskolaérett gyerek felismeri az azonosságokat és különbségeket. Próbálj csak meg egy miliméterrel is kisebb szelet csokit adni neki, mint a testvérének! Azonnal észreveszi a legapróbb különbséget is és lesz  majd Neked nemulass…
  • Az iskolaérett gyerek tudja milyen nap van, ismeri a napszakokat, hónapokat és évszakokat. Az hagyján, hogy te magad azt sem tudod néha, hogy milyen nap van, és kedden is “csütörtököt” mondasz, de egy elsős gyermeknél az effajta szórakozottságot nemigen tolerálják…
  • Az iskolaérett gyerek tűri a kudarcot, játszik a közösségben,  tud szabályok szerint viselkedni és bizalommal fordul a felnőttek felé.  ….mert ő egy okos, ügyes , tudásszomjas gyerek, aki alig várja, hogy felfedezze Betűország titkait!
  • Az iskolaérett gyermek meg tudja pontosan mondani a nevét, lakcímét, születési idejét, szülei hivatalos nevét.
Forrás:Tündértanoda: tunderkezek@gmail.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése